Friday, December 28, 2012

Isteri Solehah yang mahu memandikan jenazah suaminya




Seorang isteri menangis2 nak mandikan jenazah suaminya. Bapa mertua dan polis forensik xbagi..sambil menangis isteri berkata,

"ini janji antara kami suami isteri.Jika abg mati dulu, kamu (si isteri) mandikanlah jenazah abang. Andai kamu mati dulu dari abang, abang akan mandikan jenazah kamu"

Dari luar bilik mayat hospital, seorang ustaz masuk bertanya apa yang telah terjadi kemudian ustaz itu membenarkan jika si isteri nak mandikan jenazah suaminya.Ustaz tadi bersama beberapa orang lagi temankan si isteri mandikan jenazah suaminya.

Dengan tenang isteri membasuh muka suaminya sambil berdoa,
"Inilah wajah suami yang ku sayang tetapi Allah lebih sayangkan abang. Moga Allah ampunkan dosa abang dan satukan kita di akhirat nanti"

Membasuh tangan jenazah suami sambil berkata,
"Tangan inilah yang mencari rezeki yang halal untuk kami, amsuk ek mulut kami, Moga Allah beri pahal untuk suami ku.."

Membasuh tubuh jenazah suami sambil berkata,
"Tubuh inilah yang memberi pelukan kasih sayang pada ku dan anak2 ku. Moga Allah beri pahala berganda untukmu wahai suamiku.."

Membasuh kaki jenazah suami sambil berkata,
"Dengan kaki inilah abang keluar mencari rezeki untuk kami, berjakan dan berdiri sepanjang hari semata-mata untuk mencari sesuap nasi, terima kasih abang. Moga Allah beri kau kenikmatan hidup di akhirat dan pahala yang berlipat gandanya.."

Selesai memandikan jenazah suaminya, si isteri mengucup suaminya dan berkata,
"Terima kasih abang kerana aku bahagia sepanjang menjadi isterimu dan terlalu bahagia..terima kasih kerana meninggalkan aku bersama permata hatimu yang persis dirimu..dan..aku sebagai seorang isteri redha akan pemergianmu kerana kasih sayang Allah padamu.."

Betapa sucinya hati seorang isteri kepada suaminya... :')


Wednesday, December 26, 2012

Kisah Cinta Sedih : Perbezaan Taraf Ilmu

Seorang budak lelak kurang ilmu mencintai seorang gadis yang tinggi ilmunya yang juga merupakan anak imam masjid. Satu hari budak itu melamar gadis itu. Kemudian gadis itu berkata:

"Dengar sini! Ilmu awak cuma setakat darjah enam! Berbanding saya pelajar Universiti Al-Azhar. Macam mana saya nak terima awak?! Bagaimana awak boleh terfikir bahawa saya mahukan awak? Saya tidak menyukai awak kerana saya adalah anak kepada imam masjid Kampung Pisang. Jadi lupakan saya dan cari orang yang sama taraf dengan awak! "

Tetapi entah bagaimana budak lelaki tersebut tidak dapat melupakannya begitu mudah..10 tahun kemudian...

Satu hari mereka bertembung di sebuah pusat tahfiz. Gadis itu berkata,

"Assalamualaikum wbt! Eh awak! apa khabar? Sekarang saya sudah berkahwin. Adakah awak tahu siapa suami saya? Suami saya adalah lepasan Al-Azhar. Awak boleh bayangkan? Dan dia juga sangat soleh."

Mata lelaki itu didapati basah dengan air mata setelah mendengar kata-kata gadis itu. Selepas beberapa minit, suaminya datang namun sebelum gadis itu sempat mengatakan sesuatu kepada lelaki itu, suaminya bersuara apabila melihat lelaki itu dihadapan isterinya.

"Tuan syeikh! Laa Anta disini jugak?? kenalkan..isteri ana.."

Kemudian berkata kepada isteri beliau..

"Ana amat terhutang budi kepada jasa tuan syeikh kerana banyak memberi dan mengajar ilmu agama kepada ana. Kalaulah tanpa tuan..dan ingin tahu satu fakta?? tuan syeikh ini mencintai seorang gadis tetapi ditolak.. Itulah sebabnya mengapa dia masih belum berkahwin. Sungguh bertuah gadis dihatinya bukan??"

KOMEN ANDA? :)






Tuesday, December 25, 2012

Chord dan lirik Kamu Saja-Ainan Tasneem

Chord : C Am F G

C                                    Am
Sayangku bagiku kau mempersona
F                                                     G
kau sempurna kau terima aku seadanya
C                                     Am
walaupun hidup x selalunya indah
F                                                 G
hariku indah kerna kamu selalu ada

G           C     Am     F                                 G
Hanya kamu saja yang mampu membuatku terbang tinggi
C        Am   F                               G
kamu saja yang mampu membuat tidurku lena
C       Am   F                               G
kamu saja yang mampu membuat mimpiku indah
C       Am   F                               G
kamu saja yang mampu membuat diriku gembira

C                                    Am
Tak pernah terlintas di hatiku ini
F                                                      G
untuk curangi dan berpaling pada yang lain
C                                 Am
namamu saja yang terukir di hati
F                                             G
kau menerangi diriku di kala ku sepi

G           C    Am    F                                   G
Hanya kamu saja yang mampu membuatku slalu ceria
C         Am   F                               G
kamu saja yang mampu membuat aku tertawa
C         Am   F                               G
kamu saja yang mampu membuat ku jatuh cinta
C        Am   F                               G
kamu saja yang mampu membuat diriku bahagia

C                                  Am
Sayangku bagiku kau mempersona
F                                              G
kau sempurna kau terima aku seadanya
C                                  Am
walaupun hidup x selalunya indah
F                                             G
hariku indah kerna kamu selalu ada





Friday, November 23, 2012

K.A.W.A.N

Sakit kan rasanya bila hilang kawan?kawan yg selama ni menemani kita di kala suka dan duka..pernah x korang rase?sakit kot weh..serius sakit..knl da lebih dua tahun.tup2 hilang mcm tu je.drastik sgt..payahnye nk trima..serius..

Disaat aku sedih,aku cari dia.disaat aku hepy sgt2,die org prtama aku cari dulu.bile rasa smgt aku down mcm nk tergolek2,dielah yg akn aku cari..tibe2...jd senyap mcm ni..susah kn nk trima?

Ya Allah seseungguhnya aku bersahabat ikhlas..sekali aku berkawan mmg selamanya kawan..tp xpela..aku redho..mungkin ini jalan yg terbaik..walaupun pedih tapi aku cuba jgk gagahkan diri yee  kawan..doakan kejayaan aku tau mahupun kjayaan didunia dan akhirat.aku doakan kau baik2 je kat luar sane.thanx for everything.take care kawan! :')

"sekali aku berkawan,selamanya kawan!"


Friday, October 19, 2012

Chord and lirik Terima Kasih By IAmNeeta

Intro : Dm G C Am

Dm        G         C             Am          Dm
Tidak pernah ku rasa perasaan yang begini
G               C       Am
tulusku mencintaimu
Dm        G         C          Am
semua kerna dirimu ku berubah
Dm                     G           C      Am
hidup ini penuh dengan senyuman

c/o:
C                   Am
Oh sayang, datanglah
Dm                G
kuinginkan dirimu
C               Am
dekatlah padaku
Dm                G
kurindukan pelukmu

C                         Am   Dm
Terima kasih atas segalanya
G                 C               Am       Dm
yang telah kau beri amat ku hargai
G                               C           Am
setiap ku simpan di dalam hati
Dm       G     C       Am
penuh riang tawa mesra
Dm     G         C
terus terukir dihati

Dm                   G
siapa sangka kan bahagia
C               Am
bila dulu pernah luka
Dm                  G
cinta datang tak diduga
C          Am      Dm
bawa hingga syurga






*Oh addicted sungguh aku dgn kumpulan ni.nnt nk try wat cover lagu ni la :)

Wednesday, October 10, 2012

kisah jodoh?Belajar untuk bersyukur ok?

Assalamualaikum..

Pernah tak korang terfikir tentang jodoh korang nnt mcm mana?mst ada kan?mcm aku la..selalu berangan nk yg mcm ni la..mcm tu la..bnd lumrah kot.huhu..ada dari kalangan kita yang mmg sedang mencari jodoh mereka masing-masing cumanya masih belum ada rezki nak jumpa. Kau pergi mana-mana mst tanya 'eh ada x kawan2 yang single?bak mai satu'.walaupun dgn nada-nada bergurau tapi kot2 dpt sorang dua mana nak tau kan.haha..kalau diceritakan tentang jodoh mmg blh jd panjang kannnn

Tapi pernah tak korang membayangkan dari sudut keadaan lain pulak? Macam mana kalau orang yang terlalu banyak pilihan untuk dibuat? pun pening jugak jadinya.. *aku xcakap pasal aku tau.ini cerita umum* bila fikir balik pening jgk jadinye weh.kau buat baik dekat orang..mmg jenis yg suka berkawan.eh2 tetiba secara xsedar telah memberi harapan pada orang tu.sedangkan kau mmg suka berkawan mcm biasa dgn semua orang.cuma kau xperasan kawan kau tu blh jd menyimpan perasaan tu kat kau.. :(

itu la aku rasa kadang2 jd diri sendiri pn susah.contohnya kalau dah sifat kau memang jenis seorang yang kebudak-budakan and then jenis manja, mmg la orang cakap 'ala dah mmg diri kau mcm tu.nak wat mcm mana' benda mmg kau da cuba control kot..igt suka2 je ke boleh manja2 dgn semua orang..kalau dengan kawan2 yela mmg da kenal dgn sifat kau yang mmg cenggitu manjanya.kalau orang luar yang baru kenal? 'alahai manjanya~ ' seriusly itu bukan perasaan yang best. sebab kalau boleh cuba utk control diri ini sebaiknya supaya tidak keterlaluan di khalayak ramai. tapi apa kan daya..aku mmg dah terdidik dengan karakter manja itu dr rumah dan dari kecik lagi.. :( Jangan ckp aku xcuba utk berubah ya..aku mmg cuba..bila bercakap dgn orang luar aku cuba untuk bercakap dgn gaya matang *matang la sgt* bukan xcuba..mmg tengah cuba..

Jadi bila difikirkan  balik kepada kamu2 atau aku sekalipun kalau yang belum sampai jodoh tu, jangan la risau.Ajal maut jodoh pertemuan semua Allah dah tetapkan..Sampai masa nnt sampai la jodoh kita tu ye anak2 *tetibe jd mak2* percayalah..nnt kau la org yg paling bahagia..bersyukur kan jadinya?tinggal tunggu waktu yg tepat je jodoh tu sampai :)

Walau apa pun keadaan kita, belajar la utk bersyukur..kalau kita rasa kita kekurangan, cuba untuk atasi kekurangan tersebut.Cuba untuk berubah..itu la apa yang aku sedang usahakan sekarang :)

P/s: aku ni ikut aje pilihan mak ayah.dah komfem2 dpt restu.mak ayah redho, aku pn stuju! :)

Thursday, October 4, 2012

CARPAL TUNNEL SYNDROME.


MESTI BACA!!

Adakah anda sering lakukan seperti ini?








Carpal Tunnel Syndrome adalah penyakit dimana berlaku tekanan pd pergelangan tgn disebabkan penggunaan tgn untuk tempoh yg lama pd PERGERAKAN yg berulang2/dan apa2 keadaan yg compress saraf di tgn spt trauma,obes dll. Rasa sakit/kebas/mencucuk-cucuk pd pergelangan tangan/ tak boleh pegang barang tuk masa yg lama adalah salah 1 SIMPTOM..Selalu terjadi pada Cikgu/Orang yg selalu menaip,menulis,melukis (yg kerap guna tangan).

Boleh cuba test ini (phalen test) di SINI sebagai cara untuk tahu sama ada anda ada penyakit ini ke tidak. Maybe nampak remeh.Tapi kalau dibiarkan, boleh jadi teruk dan terpaksa DIBEDAH. Gambar dibawah menunjukkan senaman tuk penyakit ni.


Penyakit ini sebenarnya bukan hanya akibat terlalu banyak menggunakan tangan. Melihat pada anatomy tangan, saraf yg dikenali sebagai "Median Nerve" secara normalnya melalui pergelangan tangan dan berakhir pada tiga jari iaitu ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah. Dalam perjalanan ke jari2 tersebut, di pergelangan tangan, ia melalui Carpal Tunnel iaitu tulang2 pergelangan tangan di bawah saraf "Median Nerve" dan tendon2 otot jari-jemari di atas. Keadaan ini meningkatkan risiko saraf ini tersepit di antara dua struktur tersebut. 

Simptom2 yg dikenal pasti ialah rasa semut2, sakit, kebas, grip lemah semua melibatkan jari2 yg disebutkan. Apa2 keadaan yg blh menyebabkan saraf ini 'Compress' menyebabkan CTS. Misalnya arthritis, trauma, dll. Walaubagaimanapun, pergerakan fizikal yg berulang2 dan terlalu lama blh menyebabkan inflammation. Inilah yg menyebabkan saraf tersepit. tetapi perlu diingatkan, ada juga kes penyakit ini belaku secara idiopathic, yakni tdk dpt dikenal pasti puncanya. 

Antara penyelesaiannya ialah CTS surgery. membuka ruang lebih didlm Carpal Tunnel supaya Median nerve tdk tersepit lg. Ataupun selalunya diberi snti-inflammatory drugs. tapi, mkn ubat secara chronic tdk digalakkan.


Takkan dah jd mcm ni baru nk berubah?xmau u olls xmau tauu *gaya nyah*
ok la renung2 kan dan selamat beramal!

sumber: DARI SINI LA~


Saturday, September 29, 2012

‎30 Perkara Perempuan tak Sempat Bagitau Lelaki

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

*saje nak berkongsi apa yg aku dapat ^_^

Thursday, September 13, 2012

Hati perempuan mmg sgt lembut kan?


Pernah tak korang rasa hati ni sayu sangat..rasa nak menangis je..penah x? *soalan khusus utk kaum hawa
Semalam aku rasa perasaan mcm ni..sayu sgt2..sedih je..xtau knp..mula-mula igt nak tahan je.rasa mcm xkacak je menangis.tp apa kan daya..aku seorang wanita yang hatinya sangat lembut..


Jenuh aku fikir kan.apa yang aku sedihkan sebenarnya.nak kata ada masalah, xde pun.nak kata ada org marah aku or caci maki aku, xde pun..aku duk renung sorang2..pegi gelak2 dgn kawan.punn xjalan jgk.feel sedih tu ada lagi..aku kembali merenung diri.ada apa sebenarnya?rindu kat mak ayah ke?ye la almaklum la balik belajar semula setelah tiga bulan bercuti duk ngadap mak ayah hari2 tup2 masuk belajar..mst la rindu kan..tp mslhnye aku dah call mak aku dah..stil xrasa release sgt..stil finding apa yang xkena..

Then aku rasa xleh jadi ni.aku pun try la call member baek aku si Asyda.aku borak2 dgn dia.kot la blh hepi cikit.duk borak2 tu,rasa mcm sayu je dgr suara die.last2 air mata aku mengalir jugak..Allah..rasa mcm ego aku jatuh juga akhirnya utk menangis..dia dgr je aku menangis..bila ditanya sbb aku menangis,aku xtau....yg aku tau time tu nak nangis je.itu je..bila rasa lega tu, aku call pulak member lagi sorang si Afiqah pulak.pergh lagi sekali ego aku terusik utk menangis lagi..mmg rasa sedih je..mslhnye aku TAK TAHU PUNCANYA apa..lepas puas menangis tu, aku kembali tersenyum..

Aku cuba utk istghfar banyak2..mungkin hati ni kosong kot.selalu lalai dgn perkara yang xberfaedah..ramai jgk kawan2 yang cuba tenangkan hati ni..tp aku rasa satu je cara yg berkesan..mungkin hati ni kene isi dgn pengisian rohani.. *Allah..mungkin aku lalai selama ini dlm mencari keredhaan mu :'(

Kata kuncinya, Al-Quran la penyelesaiannya..tu la sumber ketenangan jiwa..

Wassalam :)

dr kiri: afiqah, asyda, aku yg kdg2 comel
Kawan susah senang bersama :)

Monday, September 3, 2012

PicsArt yg Awesome!

Assalamualaikum..
Mud dtg lg mud dtg lg yey!haa..tetibe rase mud nk hapdate blog.oh men..begitu lame aku tercari-cari kemana hilangnye mud yg aku cari selama ni..akhirnye.. *memandang bangga ke langit sambil memegang secawan kopi kapal api*

Ok kali ni aku nk story psl satu software editing lg..hah sblm ni aku ade jgk story mory psl edit mengedit ni.hah mst korang xtau pn kan?neber mind neber mind~ *sad* ha sblm ni aku intro sikit2 je psl EDITMANIA.aku dok story psl mende alah yg aku salu gune utk edit2.ha nah!kali ni aku mcm bru ter-exited kan sesuatu!iaitu...........

Tadaaa!! *mohon korang terkejot


Haa..aku tau..mst korang tau ni mende alah ape kan.aku je yg mcm baru nak excited.hee..for those yg xtau,ni ialah Application edit gambo supaya pic korang yg hampeh meletop akn menjadi semakin MELETOP.hah nama nye ialah PicsArt..ermm..aku duk godek2 app ni kat fon je sbb aku ase die mmg app utk android.aku xtau la kalau2 ade software utk PC ke..ade sape2 yg tau x?kalau ade lg bagus.xyah la kau nak ngadap sorang2 edit gambo kat fon pastu menjerit tanda puas dgn hasil editing kau.pastu mak kau jerit 'dah kau ni knp timah dok jerit2?!' x ke naya idup kene sound mcm tu.

Cantik x model tu?ok sila abaikan~
Ha ni la rupa mula2 bila kau masukkan pic.ade la beberapa tools die kat situ.eh jgn runsing jgn pening.explore la satu2.mcm2 ado...
Haa yg ni kau blh wat tambah2 effect nk mcm mana.ikut suka perut limpa kau sendiri 

Agak2 nak lg meletop,kau boleh tambah kesan sampingan
ada macam-macam lagi kau boleh buat.seronok weh main edit-edit ni.aku rase puas la jugak kalau mengadap mende alah ni je.

Ha kalau rasa nak tambah2 dialog,pun boley.xde sape nak mara aihhh

ha amacam?kalau yg minat edit maybe interesting la kot.aku mmg minat mende2 gini.xtau knp.huhu..


Haa..ni la hasil akhir aku buat.xde la gempak mana pn.muahaha..aku xsuka nak crowded sgt.simple2 je..bila penuh2 sgt nnt jd rosak gambo sbnr..anyway,first time gune app ni.so ini jela aku dpt tunjukkan.hehe..kalau aku nak edit lebih serius,mcm pic kat bawah ni..


Ok sampai sini saje.saje nak share apa yg aku dpt.hee..korang kalau ade software edit yg best2 kasi share la ye.. :)


Thursday, August 23, 2012

Oh my raya!

Assalamualaikum..

Dam dam dum!bunyi mercun..haa..stil suasana raye kan..hehe..dgn kesempatan ini aku nak mengucapkan selamat hari raye kat kamu2 semua..amacam raye?ade baik ka?aku.. (eh2,mud raye..kene baik ckit) sy nak mohon ampun dan maaf ye kwn2 semua ni if ade slh dan silap..kdg2 xperasan wt salah..kite kan manusia biasa :)

Demam yg menyebabkan aku ternganga
Hah hari ni raye ke berape eh..tetibe mcm blur plak..raya aku taun ni biasa2 je.noting spesel..byk duk rumah tunggu org masuk meminang datang beraya je..mostly kwn2 je byk dtg rumah.aku jrg nak kluar.sbb kau bygkn raya pertama dgn kedua aku demam.oh men..aku rasa katil je plg bes disaat itu.da sihat demam kene pulak ulser dlm mulut..hadehh..xkasi mkn ketupat ke hape?!aku redo..aku redo.. T_T


bile dah rasa bajet bes.kih2

Raya korang mcm mana pulak?kasi share la..hah cer tinggalkan jejak korang.tetibe aku rase nak blogwalking nk usha kisah raya korang pulakkk :D

Thursday, August 16, 2012

Raye dolu2 dpt kad raye..

Assalamualaikum..
Alkisah..smlm aku berkemas-kemas bilik yg xberapa nk rupa bilik..lps tu kan..terjumpa la satu peti yg berisi..haa..bukan berisikan harta karun tp harta khazanah aku dolu2..hah!duk saspen bukak peti tu, terjumpa pulak kad raya zaman dulu kala..Bile aku nampak je kad2 raya yg sweet tu,terus tersengih2..hehe..comelnye zaman dulu2 maen2 antar kad raya..



Haa..kau tgk sweet x zaman kanak2 aku?hee..asal nak raya je,msg2 dah kalut mintak alamat kwn2.bile lg bape hari nak raya, aku tau org palingg busy sekali time tu mst pakcik posmen.kompem!hari2 ade je pacik posmen dtg umah.aku tgl jerit 'makaceh pacik pocmen!' kalau bukan aku yg amek sndiri kad tu, mst mak aku yg jerit kan utk aku 'adik!ni ha ade kad lg!'

Kalau zaman sekarang, aku rasa org plg relax sekali pacik posmen.sbb dia da xyah kalut nak bg kad2 raya kat org dah. die sebok antar brg2 tempahan online je kat umah2 org.surat menyurat?aku rase kurang dah kot..org la ni guna email je..wish raya?jgn harap nk jumpa bdk2 guna kad2 lg la der..jarang dah nk jumpe..cuba kau pikir ape perasaan amoi2 yg jual kad2 raye kat kedai tu?huh mst la sadis.kad raya dah xlaku.xpikir kilang yg wt kad2 tu lg..Oh men..seddih okkeh..bdk2 skg nk wish raya plg2 pun wish kat Tweeter dgn FB je..


Bila dingat-ingat zaman dulu2 mmg bes..alahai rindu pulok rase..zaman aku duk hostel dulu xde pun mende alah FB sume2 bagai..so kalau dulu2 rase bengang ngan sape2 hantar surat je..surat layang..letak bwh meja org tu kat kelas die *nmpk sgt mcm biasa buat.aku xpenah buat.aku ckp berdasarkan apa yg aku nmpk..hee* kalau zaman la ni, bengang dgn org tu, tgl update status je tanda bengang.wohoii..aku baca pn rasa gerun..zaman da berubah.. *adakah ini menunjukkan aku semakin matang??*

Ha mcm tu la alkisah nye..zaman da berubah..skrg xmcm dolu2 yg sweet..tetibe terfikir..time update entri ni adakah aku semakin tua?oh tidakk..haha..ok la..sampai sini saje kot... :)


apa2 pun,ini kad plg sweet aku penah dpt..kih3


Thanks for reading this entry :)

Sunday, August 12, 2012

Abg hero kirim slm balik

Assalamualaikum..

Seperti yg korang tahu, aku kn ada sorang abg yg spesel kann..alaa Abang Hero yg kat entri sebelum ni tuu..sebenarnya die xtahu pun aku duk cerita pasal die..kang die kembang semangkok lantas terharu.so aku menyampah nk lalui saat2 itu.haha.. (ego kan ego kan?) biar aku cerita yg aku bangga ada abg mcm dia.kalau dia tahu aku pulak yg jd malu kan pastu nnt mula la sengih2 bila pandang aku..saje nak share kegembiraan aku dgn kamOo2 semua ni..hehe

Semalam tiba-tiba aku rasa nak bagitau die yg korang2 ni bangga dgn bakat yg dia ada.nak2 ramai yg kirim salam kat die kan..aku pun terus terang la yg aku ceritakan pasal dia dkt blog yg cantik xseberapa ni..rupa-rupanya.....dia dah tahu! oh no..aku xtau la dia tau dr mana.aku punn sengih2 kerang je kat die.pastu buat muka bajet cute sambil buat peace~kih3

Dia cakap dia dah bace dah komen2 kat entri tu..walaupun ade certain word yang die xphm tp aku dah terangkan dgn comelnye kat die dah..dia terharu korang bg kata2 semangat kat dia..dia igtkan xde org nak suka kat die..aku senyum je..aku ckp kat die 'xbaek tau ckp mcm tu fatah..diorang semua suka fatah.fatah pandai lukis..' die pun senyum jugak..die suke la tu gamaknye..hoho

Terima kasih krn mendoakan sy ye kamu2 semua :)  *ini fatah punye dialog

ok tu je nak ckp..dgn ini aku nk ckp..yang abg hero aku si fatah tu KIRIM SALAM BALIK kat korang2 yg kirim salam kat die tu..dia kata terima kasih.moga Allah membalas budi kamu2 yg mendoakan die :')



Thursday, August 9, 2012

Kisah Peribahasa dgn ank buah aku

Assalamualaikum~~

Minggu lepas aku tidur umah abg aku kat Nilai.Tengah duk lepak2 tu aku tgk la ank buah aku duk kalut siapkan keje rumah die.subjek BM..

'Adik..adik watpe ni?wahhh rajinnye dieee!kene tulis dlm diari ni adk rajin dalam sejarah'

'eeee maksu ni.jgn kacau la.nk siapkan cepat ni..nak main game.maksu gi maen jauh-jauh'

(erk..cis punye bdk~)

So terpaksa la usha-usha dr jauh.kang dijentiknye aku x ke naya jadinye.Lepas bape minit,ank buah aku tanya..

'err...maksu..kenapa Harapkan pagar,pagar makan padi??'

(buat2 xtau.td sombong sgt!)

'maksu, dgr cite maksu ni kurus dan comel.betul ke?'

'haa mane xpaham td?meh nk ajarkan..'

(cis punye ank buah.pandai membodek!)

'ni haa..knp harapkan pagar,pagar mkn padi?'




'haaa...nk tau sbb pe?sbb pagar tu lapar..haritu die pg pasar nk beli beras, beras habis.die tanya maksu blh ke mkn padi?maksu ckp blh ape slhnye..tu die mkn padi tu.die igtkan padi tu blh cicah  dgn sambal..' *muke confiden abes time ni

'ooo..sudah jatuh ditimpa tangga pulak?'

'die xnk naik lif,nk jugak guna tangga.hah padan muka sbb jatuh!' *time ni aku ckp dgn penuh emosi

'hujan emas dinegeri org,hujan batu dinegeri sendiri?'

'haa itu sbb hujan xnk berhenti dr minggu lps.xtengok ramalan kaji cuaca kan.sbb tu la jd macam tu'

'oooo..maksu ni terer la!'

aku mmg gelak xbenti2 tgk die pecaye je ckp aku.then aku terangkan maksud sbnrnye kat die :D

Budak ni suke panggil aku maksu bengong time kecik2.eh bukan aku yg ajar la!die yg ckp sndri.sdp je menuduh tau.. *bajet korang tuduh aku dlm hati.

P/S:perbuatan ini adlh sgt tdk baik ye ank2..sile jgn contohi ia~





Wednesday, August 1, 2012

Soalan Sukar – 98% Orang Di Dunia Tak Dapat Jawab?

Assalamualaikum u olls...
Smlm aku rasa telah mencipta rekod dengan membuat sesuatu yg berfaedah dengan bermain game menguji minda..waahhh..kalau mak aku ke cikgu sekolah aku yg suka katuk kepala dulu tau ttg hal ini mst mereka akan menjerit krn bangga aku akhirnya buat sesuatu yg berguna utk menguji minda..tapi serius mmg menguji minda.aku xtidur gara2 mende alah ni. *clap2 hand* aku rasa geram je selagi xdapat selesaikan soalan ni.aku xtau la kalau korang penah try wat dan berjaya maknanya korang hebat mcm aku jgk *memandang ke siling* ha bg korang yg tertanya2 ape yg aku bebelkan ni?jom tgk apa benda yg aku merapu dr tadi..cekkidout~!

Katanya org tua ni la Albert Einstein *hoi org tua ko ckp?!*

Soalan ni merupakan soalan yang dikeluarkan oleh Albert Einstein sebelum dia meninggal pada abad yang lalu, dia menyatakan seramai 98% orang di dalam dunia ni tak dapat jawab soalan ni..hanya 2% sahaja orang yang dapat jawab? jadi adakah korang termasuk dalam 2% tu? cuba jawab soalan ni..jawab dengan jujur dan jangan gunakan sebarang alternatif yang lain!

Ini merupakan soalan tersebut :-

~ Ada 5 buah rumah yang masing-masing memiliki warna berbeza.
~ Setiap rumah dihuni seorang lelaki dengan bangsa yang berbeza-beza.
~ Setiap penghuni menyukai satu jenis minuman tertentu.
~ setiap mereka merokok rokok berlainan dan memelihara satu jenis haiwan tertentu.
~ Tidak ada satupun dari kelima orang tersebut yang minum minuman yang sama, merokok rokok yang sama dan memelihara haiwan yang sama seperti penghuni yang lain.


SOALANNYA : SIAPAKAH YANG MEMELIHARA IKAN ??

Antara petunjuk yang di beri :

1. Orang Inggris tinggal di dalam rumah berwarna merah.
2. Orang Sweden memelihara anjing.
3. Orang Denmark suka minum teh.
4. Rumah berwarna hijau terletak tepat disebelah kiri rumah berwarna putih.
5. Penghuni rumah berwarna hijau suka minum kopi.
6. Orang yang merokok PallMall memelihara burung.
7. Penghuni rumah yang terletak di tengah-tengah suka minum susu.
8. Penghuni rumah berwarna kuning merokok Dunhill.
9. Orang Norway tinggal dirumah pertama.
10. Orang yang merokok Marlboro tinggal disebelah orang yang memelihara kucing.
11. Orang yang memelihara kuda tinggal disebelah orang yang merokok Dunhill.
12. Orang yang merokok Winfield suka minum bir.
13. Disebelah rumah berwarna biru tinggal orang Norway.
14. Orang Jerman merokok Rothmans.
15. Orang yang merokok Marlboro berjiran dengan orang yang minum air.

Ok, sekarang anda dah dapat soalan berserta petunjuk tersebut, jadi

SOALANNYA : SIAPAKAH YANG MEMELIHARA IKAN ??

Hah!terkejut kan?bakpe susoh sgt soalan ni?!! sbr org kg sabar..bes tau buat mende ni..try la! :D
Jgn tgk bwh selagi korang xselesaikan soalan ni tau..


~
~
~
~
~
~
~
~

Haaa..cengkelat lew tu..tau da..haha..aku pn try wat sampai dua jam tau x..

Tadaaa!ko nmpk x betapa gigihnya aku disaat itu?

Ha ni la hasil aku buat..ape?hebat?well *hidung kembang2*
ok la..kalau yg belum cuba,cuba tau..


Thursday, July 26, 2012

Bisikan Malaikat padaku

                                                              Assalamualaikum..  

Kali ni aku nak ceritakan kisah benar yang berlaku pada aku time exam sem lepas..kisah ini sgt seram dan barangkali korang akan berfikir dua kali nak baca ke x.kang tidor kene mintak mak temankan..nak pg toilet pn paksa abang tunggu dpn toilet.kang kalau xbace rugi pulak.lepas tu korang bermundar mandir di tepi balkoni utk membuat keputusan.hah nah last2 terpaksa utk teruskan baca jgk..

okkeh kali ni jum bercerita lebih serius!!!

-
-
-
-
-
-
-

ok susah..susah utk serius.hak2..ok kisahnya bermula begini.................

Pada satu malam, aku stay up nak study subjek Human Resource dgn bersungguh2 sbb aku kan pelajar plg berdedikasi di abad ini sbb tu stdy sampai tgh malam *padahal xpenah nk study kan sblm ni.ha nak amek kaw study las minit!* aku study study dan study sampai naek ngantok.time tu kak syu pn study jgk tapi stdy kat meja study die.Time tu jam lebih kurang pukul 12:30 tgh malam.

Then aku pikir xleh jd ni.aku kene buat sesuatu bagi membendung rasa ngantok ni..aku pun ushar2 katil kak syu.ermm mcm port plg terbaek buat landing sementara je nii..aku pn mintak izin kak syu utk pinjam katil die buat landing jap *dah kalau katil sendiri pun macam kapal pecah.mana nak ade selera kat katil sendiri.gudbye my bed!*.Tgh duk baring2 tu, aku berniat:

'Ya Allah, aku nak tidur kejap je bagi nak hilangkan ngantok.tolong kejotkan aku pukul 2 ye nak sambung study.byk lagi xcover ni..Amiin'

hah selesai je doa ringkas tu,aku pn berangan2 sikit sebelum terlelap...
aku rasa lama la jugak aku tertidur.kesian kat kak syu.mst nak tidur dah..tgh lena tidur tu,sempat la mimpi jd puteri raja, dpt 4 flat, jd org kaya..ok ini semua mimpi mengarut!

then tiba-tiba aku terdengar suara:

'psst! fiza, bangun fiza..'

Aku terus tersedar!suara tu kuat sangat kat tepi telinga aku.sampai blh wat aku terjaga.padahal sebelum ni kau campak la bom atom kat sblh aku pn blm tentu aku bangun.bangun2 je aku mcm org xbetul.aku pn ckp:

"eh kak syu sory kak syu..nak tidur dah ye?sory tertidur lame plak..nah2 katil akak.tidur laa"

Time tu kau agak-agak apa respon kak syu?hah salah! (bajet korang jwb dlm hati) kak syu pandang pelik je kat aku.kau tau time tu die kat mana?die duduk baek punyer atas kerusi study die.

"dah kau ni knp fiza?mamai?ngigau??dah angin apa kau tiba-tiba bgn ni??"

aku pun dgn slow2 je tanya...

"bukan...akak..ke...yg..kejot..kite...tadi??"

"kau jgn nk mengarut.akak duk baik sempoi je kat kerusi ni tau x?!!"
bentak kak syu dgn nada tinggi die.kak syu mmg bila ckp suara nak kuat je.haha
*ups! sory kak syu.kak syu comel yeay! *bodek*

aku tgk jam kat fon aku tepat pukul 2pagi..time tu aku sempat ucap Subhaballah je.xsangka Allah betul2 bantu aku bangunkan aku tepat pukul 2.aku pn bangun sambung study...

Haa gitu la cerita aku..mak aku ckp tu Bisikan Malaikat kat aku..korang penah jadi mcm ni jgk x?

Wednesday, July 18, 2012

Super Translator

Assalamualaikum murid2 smua...

Haa..teruje kan dgr tajuk power cenggini? ape yg super ni? haa..ok sukke sgt buat org tertanya2..hee..entri ni bg menyambung entri sblm ni ttg kisah abg hero aku..ape?! xtau pn ade entri sblm ni? ok seddih! ni haa..nah baca SINI dulu ye budak2 semua..
Okkey..tajuk nye begitu superb ala2 tajuk filem kann..yess...disebabkan aku ade adk beradik 6 org, jadi ktorg ni mcm ade geng2 sendiri la..gitew..abg long geng dgn abg cik, kakak geng dgn wen (abg ke 3) and aku xde pilihan terpaksa la geng la dgn fatah (mcm la fatah nak sgt dgn aku) soo..dari celik je mata kt dunia ni memang rapat dengan fatah..
Kau bayangkan, dengan umur 3 tahun la kan macam mana aku boleh faham bahasa fatah pn aku xtau..even mak aku pun xfaham apa yg fatah nk sampaikan kadang-kadang.. 

'mak, fatah mintak susu'

mak aku pn dgn kurang kepercayaan pandang pun kerek je kan lantas dia pn bersuara:

'eleh yeye je adk.mana tau?'
'adik tau la.adik kan terer'
Zaman kami mintak susu


Mak aku pun bla tanpa banyak ckp.haa..padahal aku pun xtau la apa yg fatah bebelkan kt aku, tapi aku blh faham..Sampai la ke besar ni pun, selalu kena jadi translator (penterjemah la kalau ikut bahasa melayunya). Bukannya family yang lain xreti bahasa dia tapi kureeng sikit la..haa gitew..power xpower ceq habaq ke ang? hua2 *ok perasan lagi

kadang2 tgh lena tidur, ayah kejut aku..

'adik bangun la jap.cakap kat fatah ayah nk bla..bla..bla..' 

dgn rakus dan pantas aku bebel kat fatah, bOom sambung tidur..

Haa mcm tu harian aku kt umah. Selalu kena jd super translator (pergh nama nk power lg) Tak cerita bebel dalam kereta lagi.kalau keluar jalan mana-mana tau2 dengar kitorang berkekek2 kt belakang..Mak dgn ayah pandang pelik je..

*ngumpat kitorang la tu!bebel mak aku dalam hati.. 
Tapi mmg macam tu pun aku bila lepak dengan fatah.




Kegilaan kami di hari raya

Cuma ada satu jela yang agak sedih. Family aku ni jenis suka layan lawak macam karoot Komedia, maharaja lawak dan yg sewaktu dengannya la..Bila kitorang gelak2 mst dia blur..

*mende la budak2 ni tergelak2..dok pehe kawe* 

ha gitu la lbih kurang dialog dia dlm hati...yela mana ada subtitle kalau cite melayu ye dak..pastu tgk la bila rajin aku cerita la balik lawak yg kitorang tgk tu kat dia.....kadang-kadang jela..haha *giler jahat* Sebab tu aku rajin layan cerita omputih bila dengan dia.so dia blh baca subtitle sendiri.. Oh yeah~



Oh ye!ada yg request nak tgk artwork abg aku kan?ha nah.aku berjaya curik.ngeh3




Banyak lagi sebenarnya.Tapi takut kantoi, aku amek ni jela.haha..ha ada satu artwork dia paling bes..





Fatah terpilih utk buat lukisan wakil poli dia utk dihadiahkan kat Dato' Rais Yatim sempena apa tah.aku pun xingat.tapi ni la lukisannya.





   haa yg ni pulak dia wat mural kat sekolah makcik aku



Ok sampai sini je kot. Renung-renungkan dan selamat beramal! *tetibe