Wednesday, July 18, 2012

Super Translator

Assalamualaikum murid2 smua...

Haa..teruje kan dgr tajuk power cenggini? ape yg super ni? haa..ok sukke sgt buat org tertanya2..hee..entri ni bg menyambung entri sblm ni ttg kisah abg hero aku..ape?! xtau pn ade entri sblm ni? ok seddih! ni haa..nah baca SINI dulu ye budak2 semua..
Okkey..tajuk nye begitu superb ala2 tajuk filem kann..yess...disebabkan aku ade adk beradik 6 org, jadi ktorg ni mcm ade geng2 sendiri la..gitew..abg long geng dgn abg cik, kakak geng dgn wen (abg ke 3) and aku xde pilihan terpaksa la geng la dgn fatah (mcm la fatah nak sgt dgn aku) soo..dari celik je mata kt dunia ni memang rapat dengan fatah..
Kau bayangkan, dengan umur 3 tahun la kan macam mana aku boleh faham bahasa fatah pn aku xtau..even mak aku pun xfaham apa yg fatah nk sampaikan kadang-kadang.. 

'mak, fatah mintak susu'

mak aku pn dgn kurang kepercayaan pandang pun kerek je kan lantas dia pn bersuara:

'eleh yeye je adk.mana tau?'
'adik tau la.adik kan terer'
Zaman kami mintak susu


Mak aku pun bla tanpa banyak ckp.haa..padahal aku pun xtau la apa yg fatah bebelkan kt aku, tapi aku blh faham..Sampai la ke besar ni pun, selalu kena jadi translator (penterjemah la kalau ikut bahasa melayunya). Bukannya family yang lain xreti bahasa dia tapi kureeng sikit la..haa gitew..power xpower ceq habaq ke ang? hua2 *ok perasan lagi

kadang2 tgh lena tidur, ayah kejut aku..

'adik bangun la jap.cakap kat fatah ayah nk bla..bla..bla..' 

dgn rakus dan pantas aku bebel kat fatah, bOom sambung tidur..

Haa mcm tu harian aku kt umah. Selalu kena jd super translator (pergh nama nk power lg) Tak cerita bebel dalam kereta lagi.kalau keluar jalan mana-mana tau2 dengar kitorang berkekek2 kt belakang..Mak dgn ayah pandang pelik je..

*ngumpat kitorang la tu!bebel mak aku dalam hati.. 
Tapi mmg macam tu pun aku bila lepak dengan fatah.




Kegilaan kami di hari raya

Cuma ada satu jela yang agak sedih. Family aku ni jenis suka layan lawak macam karoot Komedia, maharaja lawak dan yg sewaktu dengannya la..Bila kitorang gelak2 mst dia blur..

*mende la budak2 ni tergelak2..dok pehe kawe* 

ha gitu la lbih kurang dialog dia dlm hati...yela mana ada subtitle kalau cite melayu ye dak..pastu tgk la bila rajin aku cerita la balik lawak yg kitorang tgk tu kat dia.....kadang-kadang jela..haha *giler jahat* Sebab tu aku rajin layan cerita omputih bila dengan dia.so dia blh baca subtitle sendiri.. Oh yeah~



Oh ye!ada yg request nak tgk artwork abg aku kan?ha nah.aku berjaya curik.ngeh3




Banyak lagi sebenarnya.Tapi takut kantoi, aku amek ni jela.haha..ha ada satu artwork dia paling bes..





Fatah terpilih utk buat lukisan wakil poli dia utk dihadiahkan kat Dato' Rais Yatim sempena apa tah.aku pun xingat.tapi ni la lukisannya.





   haa yg ni pulak dia wat mural kat sekolah makcik aku



Ok sampai sini je kot. Renung-renungkan dan selamat beramal! *tetibe

18 comments:

  1. adik manis bersama abgnya yang manis ^^ .. sweet kamoo ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. manisnya kurma ini..haha..thnax dayah ^_^

      Delete
  2. comel je awak tukang jadi translator

    ReplyDelete
  3. apa pun, benda yang paling best baca adalah, how close you are with your brother :) sama best dengan lukisan abang kamu tu :) eeeeee jeles.

    ReplyDelete
  4. @liza Razak:thanx kak liza :D

    @epalejau:haha..yep mmg sgt rapat..dun jeles2 ok :P

    ReplyDelete
  5. Menarik =D

    Tapi mesti tau jugak hukum-ii melukis gambar bernyawa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep..tp die dpt tugasan utk melukis mcm tu sis..huhu

      Delete
  6. cantiklah lukisan tu..dpt juga tgk lukisan tu..series..lukisan tu mmg cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. die mmg terer melukis..hopu u puas tgk lukisan die :)

      Delete
  7. kamu..kamu..jom singgah kt entry ni
    http://yayabunga.blogspot.com/2012/08/jalan-jalan-dapat-baju.html
    jgn lupa teka ye..:)

    ReplyDelete
  8. memang cntiklah abg awk melukis...teruja tahu x..
    huk3..lagi2 gambar orang tu..macam real...^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..die mmg dah biasa lukis2 mcm ni..nntikan next entri k :)

      Delete
  9. lawa lah > bersyukur ats kelebihan yg ALLAH kurniakan =)

    ReplyDelete
  10. suka tgk gambar strawberry... sgt real...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..nk bg kat menteri kene la smart.. :D

      Delete
  11. fieza.. sweetnyaa ! nk abg jugak !! :P hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk ke?amek la sikit..secubit je k..hua2

      Delete